DZIEŃ ZIEMI „Palący problem – niska emisja”
Wpisany przez Agnieszka
sobota, 30 kwietnia 2016 09:35

PIĄTEK 22.04.2016

Już po raz 22. w naszej Szkole zorganizowany został Dzień Ziemi. Tegoroczny problem ekologiczny to niska emisja. W porannym apelu okolicznościowym wzięła udział cała szkoła. Następnie starsze klasy udały się na zajęcia w terenie. Odwiedziły gospodarstwo domowe, w którym znalazły zastosowanie wielorakie rozwiązania techniczne pozwalające na maksymalną redukcję kosztów energetycznych związanych z ogrzewaniem a także ciepłą wodą. W gospodarstwie zainstalowano kolektory słoneczne, baterie fotowoltaiczne, samooczyszczające szambo, własne ujęcie wody. Uczniowie podziwiali przemyślane, piękne nasadzenia roślin oraz innowacyjne rozwiązania techniczne jak podgrzewany taras.

Dziękujemy Gospodarzom ekologicznego domku i życzymy dalszej pomyślnej realizacji interesujących zamierzeń.

Korzystając z pracowni multimedialnej, uczniowie zaznajomili się z tematyką niskiej emisji oglądając film informacyjny https://vimeo.com/131428608, a także zostali zaproszeni do Indywidualnego Konkursu Ekologicznego dotyczącego zanieczyszczeń powietrza. Wyniki Konkursu poznamy niebawem.

Działaniem towarzyszącym akcji Dnia Ziemi było założenie rabaty różanej przy szkole – 25 krzewów różanych na 25- lecie szkoły. Rabata jest inicjatywą i prezentem dla Zespołu Szkół Specjalnych od Stowarzyszenia- Jestem z okazji Jubileuszowego Roku. Róże do tego przedsięwzięcia przekazały:

Gospodarstwa Szkółkarskie Państwa Małgorzaty i Grzegorza Zdun rmgzdun.w.interiowo.pl oraz

Pan Grzegorz Stybuła Szkółka Róż Rozaria www.rozaria.pl

Substrat torfowy otrzymaliśmy od Pani Haliny Świderskiej Ogrody XXI wieku z Rybnika ogrodyxxi.pl/

a korę przekaże nam Nadleśnictwo Rybnik.

Rabatę zaprojektowali i wytyczyli uczniowie trzeciej klasy Szkoły Przysposabiającej do Pracy .

Trudne prace ziemne wykonali członkowie Stowarzyszenia – Jestem Panowie: Jan Bądyra, Marian Burzyk, Jan Kala.

Za pomoc w powyższym przedsięwzięciu serdecznie dziękujemy.

Rabata różana jako antidotum zanieczyszczonego powietrza uwieńczyła tegoroczne obchody Dnia Ziemi.

Maria Kala

Poprawiony: sobota, 30 kwietnia 2016 09:48